6 filmer alla ledare borde se. Nummer 2 är mest för alla män. Och alla kvinnor.

ledaren-tander

 

Att leda team, företag eller organisationer har sina sidor – framför allt i en tid när den digitala förändringen ställer allt på ända; du måste leda företaget affärsmässigt rätt i en värld som förändras. Och du måste leda människorna i företaget som förändras. Och du måste leda så att människorna vågar förändra sina yrkesroller efter den nya tidens krav. Bland annat.

Jag är övertygad om att mycket av det moderna ledarskapet handlar om trygghet, att skapa en anda där det är okej att misslyckas – för bara då kan vi skapa något som gör skillnad och skapar framgång.

När jag anställdes som creative director på ett stort byrånätverk, var ett av mina få krav att jag skulle få misslyckas. Min tes var att bara genom att misslyckas kan vi bli bättre. Om vi hela tiden kör på den säkra sidan kommer varken vi eller våra kunder att kunna komma längre eller stå ut i kommunikationen. Med det som grund, fick jag och mitt team mandat från högsta ort att tänja på gränser, utmana och misslyckas utan att behöva tappa ansiktet. Eller få sparken.

Men självklart består ledarskap av många delar som skapar en helhet. Här är 6 filmer som jag tycker att alla ledare borde se. Och faktiskt alla som arbetar, på alla företag.

1. Simon Sinek. Varför bra ledare gör dig trygg.

Simon Sinek fångar som få talare de grundläggande byggstenarna i att framgångsrikt leda människor. Det handlar om trygghet, att skapa en kultur där medarbetarna känner sig som medarbetare, inte undersåtar. Leaders vs Authorities, eller som vi brukar säga i Sverige; Ledare vs Chefer.

 

2. Minute MBA. Why Women Make Better Business Leaders.

Egentligen handlar ledarskap inte om kön. Eller? För gång på gång visar det ju sig att kvinnor är bättre ledare än män. Du kan titta på den här videon. Eller läsa den här inspirerande artikeln ”Kvinnor framgångsfaktor i riskkapitalbolag” om undersökningen Women at the wheel av Dow Jones. Hög tid att männen släpper fram kvinnorna. Kanske kan det hjälpa männen att också bli bättre ledare?

 

3. Sir Ken Robinson. Do Schools Kill Creativity?

Egentligen handlar den här videon inte om ledarskap. Fast ändå, jo. Den handlar om att förstå människor och deras olikheter – kanske den viktigaste egenskapen hos en bra ledare.

 

4. Derek Sivers. How to start a movement.

Ett bra företag är som en rörelse. I den här videon pratar Derek om just det; en god ledare erkänner medarbetarna som lika värda, och med det som bas skapas kraften i en gemensam rörelse som ger dragningskraft och lockar andra.

 

5. RSA Animate. The surprising truth about what motivates us.

Lust vs Pengar. Vad motiverar människor bäst? Det här är bland det mest intressanta som finns inom ledarskap, och kanske det viktigaste inom den kreativa industrin. Den här animerade videon går igenom varför lust alltid slår pengar. Något att tänka på.

 

6. Fredrik Härén. Kunskapens dag.

Nyfikenhet: En av de grundläggande delarna i ett modernt ledarskap. För en tid sedan fick högsta chefen på ett stort mediebolag i Sverige (vi kan kalla dom Bonnier) frågan om han spelat Pokemon Go. Det var några veckor efter att spelet tagit hela världen med storm. Han berättade att han inte spelat, men att hans barn provat. Hur kan man leda ett mediebolag, som är mitt i den digitala omstruktureringen, utan att själv vara så nyfiken att man i alla fall provar? Då blev jag desto gladare när rektorn på mina barns skola fick samma fråga. Han svarade tydligt Ja, och berättade att han redan veckan innan satt ihop en grupp av lärare som skulle hitta sätt att använda Pokemon Go i undervisningen. Vilken fantastisk inställning! En så nyfiken ledare borde alla ha.

Fredrik Härén pratar väl om kunskap, nyfikenhet och om att förstå hur världen förändras.