Vad är lagom långt? Så kort det går utan att folk missförstår.

Vad är lagom långt? Så kort det går utan att folk missförstår.

Så, nu har jag sagt det. Lättare sagt än gjort. Orkar du läsa vidare, så låt mig börja med en liten historia;

När jag var en ung student fick jag praktikplats på Brindfors, en av dom bästa byråerna. Michael Hjärtsjö, en av rikets bästa copywriters, blev min handledare.

En av de första gångerna vi skulle ses hade jag med mig ett riktigt mästerverk. Det var en annons för Non Fighting Generation, en organisation som arbetade mot ungdomsvåld. Bilden visade ett ungdomsbråk, rubriken löd: Sammanlagt var dom åtta personer.

Texten berättade något om en kille som blivit utsatt för en misshandel.

Michael tittade på annonsen en sekund, kanske två, sedan tog han fram pennan och strök. När han var klar var halva rubriken borta, men det stod fortfarande samma sak. Dom var åtta.

Även det i sig kanske inte en guldäggsrubrik, men bara Att han kunde fara fram sådär och smida och förgylla. Jag tror att jag där och då på riktigt förstod vad kommunikation handlar om. Det jag inte lärt mig till fullo efter två år i skolan löste Michael på en, kanske två, sekunder.

När jag träffade Michael för några år sedan, berättade han att han använde just min rubrik som ett exempel i sin undervisning även nu. Han skickade mig en broschyr där han visade hur man kunde förbättra genom att förkorta.

Kanske är inte korta texter alltid rätt, men jag tror att de flesta gånger är det trots allt det korta som är det rätta. Inte det lätta, men det rätta.

 

img_0226